2008. május 15., csütörtök

Következetesnek lenni...jajj,de nehéz (ez ma jött)

AZ IRÁNYÍTÁS ÉRTÉKE FELBECSÜLHETETLEN
A szeretet és a táplálék mellett a nevelés az egyik legfontosabb dolog, amit a szülők adhatnak gyermeküknek. A legtöbb szülő felismeri, mennyire fontos megszabni bizonyos határokat és korlátokat, azonban ennek következetes és hatékony megvalósítása nem könnyű feladat. Minden szülő kedves, kötelességtudó, jól nevelt gyerekeket szeretne, de nem mindig tudjuk, hogyan is lehetne ezt megvalósítani. Valahol mindannyian attól tartunk, hogy a túl sok korlát elfojtja a gyermek hangulatát, egyéniségét. Gyakran igen nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a gyermek önkifejezési szabadságának támogatása és a helyes úton történő vezetése között. Ezért ne sajnáljuk az időt arra, hogy megbeszéljük ezeket a dolgokat a partnerünkkel és más anyukákkal, vagy családtagokkal, akik tanácsot tudnak adni. Próbáljuk meg már korán eldönteni, hogyan akarjuk kezelni a nevelési kérdéseket. Bízzunk ösztöneinkben, és ne engedjünk a gyermek hisztijének, még ha a kis angyal a leglehetetlenebb jeleneteket is rendezi az élelmiszerüzlet közepén. Gondoljunk csak arra, hogy itt mi vagyunk a felnőttek, és hogy nem arról van szó, hogy ki nyeri meg az akaratok csatáját. Próbáljuk megőrizni nyugalmunkat, küzdjük le haragunkat, és tartsunk ki nevelési elveink mellett. Gondoljunk csak arra, hogy a következetesség és az igazságosság a két legfontosabb dolog, és ne foglalkozzunk azzal, hogy mit gondolnak mások rólunk vagy gyermekünk viselkedéséről.


Miért a "nem" a kedvenc szava?
A NEGATÍV NÉZŐPONT KEZELÉSE
A kisbaba negatív nézőpontja (mindig nem-et mond, mindig elszalad, dobálja a dolgokat, stb.) valószínüleg az utóbbi időben alakult ki. Ez kihat az evésekre, az alvásra, a játszásra, az incselkedésre, azaz a szülők és a gyermek közötti összes fontos érintkezési területre. Nagyon aktívan próbálgatja a korlátokat az újonnan felfedezett mozgékonyság, az emberek és tárgyak állandósága felismerésének következtében, valamint amiatt, hogy megnövekedett a játékok és a környezet kezelésére és irányítására vonatkozó képessége. A hisztizés ebben az életkorban mindennapos, csakúgy, mint más, nyilvánvalóan negatív és provokatív viselkedésfajták. A nevelés a szülők nagyon fontos és nehéz feladata a második évben. Maradjunk következetesek a szabályainkkal és inkább forduljunk el, ha nagyon mérgesek vagyunk.


A hosszú távú nevelési stratégiák megtervezése
HOSSZÚ TÁVÚ CÉL
Amikor gyermekünk elkezd próbára tenni minket és kipróbálgatni az általunk felállított határokat, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a nevelés tanítás, nem pedig büntetés. A nevelés egy hosszú távú cél, és célunk megtanítani a gyermeket arra, hogy képes legyen megszabni saját maga határait. Nem az számít, hogy mit csinálunk egy alkalommal. A következetesség és a határok, korlátok okosan történő megszabása a fontos.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is így gondolom,csak a megvalósítása nehéz:)