2008. április 5., szombat

Evés

Nálunk az evéssel semmi különös gond nincs!Sokszor hallom-olvasom,hogy a kisgyerek válogatós,nem szívesen eszik,szinte csak 1-2 ételféleségen él napokig.Lehetséges okok véleményem szerint a következők (persze a teljesség igénye nélkül):
-elég neki az és annyi,amit megeszik (főleg,ha sokat mozog így is,biztosak lehetünk benne,hogy minden OK);
-a szülők örültek,hogy mennyire szeret valamit,annyira "ráálltak",hogy ezért nem fogad el mást;
-sokszor erőltették az evést,a Kicsi már ezért is tiltakozik eleve az egész procedúra ellen;
-éppen valamilyen nagy növekedésbeli vagy érési változás előtt áll,ilyenkor átmenetileg megváltozhatnak az étkezési szokásai;
-fogzik...fájhat a darabos,esetleg a hideg-meleg is;
-fáj a torka,mandulája....no comment.
Lényeg a lényeg,én nagyon nem szívesen mondanám egy gyerekre se,hogy rossz evő.Inkább kisétkű.Nem mindenki eszik egyszerre felnőtt korában se hatalmas mennyiséget.Minden körülményt meg kell vizsgálni és nem már ilyen korán beskatulyázni a gyereket.Bár mondom,mi nem vagyunk ilyen helyzetben,és biztos elkeserítő lehet,hogy bármit próbál adni a Szülő,nem és nem,de akkor keresni kell olyat,amit mégis szívesen elfogad.Ki tudja...virsli,krémtúró,mittudoménmi.
Meg sok múlik a tálaláson is.Itt nem azt értem,hogy magát az ebéd közeledtét hogy "tálaljuk" (mert leülni a terített asztal mellé "kötelező",nem szaladgálni Életünk Értelme után a kanállal),hanem ha nem eszi a darabosat,pépesítsük jobban egy ideig és fokozatosan adjuk a nagyobb falatokat,illetve ha szereti kézbe venni és önállóan harapni a falatokat,hagyjuk!Bár a szépen terített asztal mellé biztos szívesebben leül a Kicsi is!
Biztos nagyobb kosszal jár,ha egyedül eszik de pont ezen miért menjen a cirkusz?Elég az öltözködésnél (legalábbis nálunk emiatt balhézik a Lány)!
Nórikánk szopott majd' 9,5 hónapig,akkor elutasította a cicit és mivel még hetekig sokszor próbálkoztam mindenféle időpontokban és helyzetekben,rá kellett jönnöm,ez nem szopási sztrájk,hanem ha lehet ilyet mondani,elege lett belőle.Furcsán hangzik számomra is,de így volt.
5 hónapos korától el kellett kezdenünk a hozzátáplálást tejpéppel és gyümölcsökkel,mert iskolába kezdtem járni és a Gábor volt a Nórikával szinte egész nap,havonta kétszer két alkalommal.Nagyon fokozatosan,nagyon finoman és odafigyelve csináltuk és teljesen zökkenőmentesen zajlott a dolog.Mi a legtöbbször a Kecskeméti főzelékeket adjuk,Hipptől meg a gyümölcsöket.Egyre gyakrabban kapta a "házi kosztot" is,persze kevés sóval és nem annyira erőteljes fűszerezéssel.
Körülbelül 9 hónapos korától eszi a darabos ételeket,mert addig kevés foga volt és fizikailag képtelen lett volna megrágni.Addig az 5 hónaposokat ette.A védőnő tanácsa szerint figyeltük a pelus tartalmát,mert ha egészben kijön a kaja,még nem rág alaposan,de ilyen gond se volt.
Nagyon szívesen fogadta a kézben fogható ételeket,kiflicsücsköt,babapiskótát,kalácsot,virslit,sonka-felvágottat,ilyenkor különösen figyeltünk Rá,nehogy túl nagy falatot harapjon le,vagy összegyűjtse a falatokat a szájában és egyszerre próbálja meg lenyelni.
Nagyon kedveli mostanában a fokhagymás ételeket,a tésztaféleségeket.Az édes dolgokat nem szívesen fogadja,a sósakat annál inkább!
Igazi kos Nő!Ha nem kell valami,határozottan elfordítja a fejét és közli:"Nyeeeem!"De előfordul olyan is,hogy a nem nem nemet (ajjaj) jelent,és csak kéreti magát,szóval hamarosan felköthetjük a gatyánkat,így érzem.
Egyébként mostanra állt be az "5-ször eszünk egy nap és a szokott időkben",mert eddig ugyan ötször evett,de ha 10-kor ébredt és akkor reggelizett,nyilván csak 2-kor ebédelt és a többi,de ezt sem mi álítottuk be,hanem fokozatosan egyre korábban ébredt .Most fél8-8óránál tartunk,ez így egész jó!Nyolckor kakaózik egyet,9kor gyümölcsöt kap (nincs székrekedése,hehe),utána séta és bevásárlás meg társasági élet a többi babával,dél-félegy körül ebédel főzeléket husival,akkor alszik egy jó órát,három körül uzsonnázik (abszolút kedvenc a vaníliás krémtúró),addig játszunk a lakásban,majd megint séta már Apával kiegészülve.7 körül vacsora,fürdés,stb.
Napközben a sós pukit-kukit rágcsálja és inni a Mecsek bébiteát kapja.
Minden újdonságot szívesen fogad,persze csak ha sós,szeret kóstolgatni.Ma kapta az első pár falat tojásrántottáját,amit nagy egyetértésben Apukájával osztott meg (gyümölcsnapom van,brühühü)....most várjuk a hatást!Remélem,nem jön ki semmmilyen piros pötty,meg ilyenek és akkor a tojás is hamarosan zöld utat kap.

2 megjegyzés:

Sziszi írta...

Szia Nórika! Nagyon szépen cseperedsz, igazi nagylány vagy! Ez a mosoly, tündéri! Minden jót nektek, puszi. Alízék

SKata írta...

Szia Alízék:))))))!Szeretettel üdvözlünk a blogunkon:)!Szép napot Nektek!