2008. június 21., szombat

Pampers jótanácsok (tegnap érkezett e-mail-en)

Bárhol is vagyunk és bármit is csinálunk, a kisgyermek mindig lelkesen lát neki környezetének felfedezéséhez. Mint egy felhúzható játék, ha lába földet érint, már el is indul. Ebben az életkorban a gyerekek állandóan próbálgatják képességeiket, felmásznak a bútorokra, kinyitják az ajtókat és a szekrényeket, bepréselik magukat a sarokba és néha be is szorulnak. Amikor otthon vagyunk, rendszeresen figyeljük, hogy éppen merre jár, főleg ha gyanús csönd támad. Ez általában azt jelzi, hogy a kisbaba talált valami új és érdekes dolgot, ez akár bajt is okozhat, de legalábbis jó nagy rendetlenséget. Amikor elmegyünk otthonról, ne számítsunk arra, hogy gyermekünk elégedetten fog üldögélni a babakocsiban. Menni szeretne és nem beszíjazva ülni egy ülésben. Igen kellemes időtöltés vásárolni, üzletekben nézelődni vagy beülni egy kávézóba barátainkkal, ezért szerelkezzünk fel játékokkal és ennivalóval, hogy le tudjuk kötni a kalandéhes emberke figyelmét. Mindig nagyon figyeljünk a babára, hogy bármikor meg bírjuk menteni a bajtól, amikor elindul megvizsgálni egy új helyet.

EZ NEM SZEMÉLYESKEDÉS
Ne vegyük sértésnek, ha a kisbaba előbb ejti ki a "papa" szót, mint a "mamát", ez így természetes, nem kell sürgetni.
A második életév tele van kihívó viselkedésekkel, például hisztikkel és ellenszegüléssel. A gyermek próbálgatja határait: "Meddig mehetek el, hogy megkapjam azt, amit szeretnék?"
Ebben az életkorban egy gyermek még nehezen érti meg, hogy bizonyos dolgokat miért nem lehet azonnal megkapni. Figyeljünk oda, hogyan közöl egyes dolgokat és legyünk nyugodtak, ha élénken gesztikulál és megért egyszerübb mondatokat és kérdéseket, pl. "Menj és hozd ide a cipődet!" Hallgassuk meg, hogyan beszél, mikor egyedül van a kiságyban: a gyerekek gyakorolják a beszédet és áttekintik izgalmas élményeiket a "kiságy-beszéd" segítségével. Hallani fogunk részleteket a napi eseményekből, a saját "nem"-jeinket és hangok utánzását is, ilyenkor a baba rögzíteni akar mindent, amit tanul.

ELŐRE HALADVA
Amikor a baba megtanul járni, valószínüleg egész nap büszkén lépeget, esetlen járással, görbe háttal és elöl kinyomott hassal. Ahogy egyre jobban megtanul járni és egyensúlyát tartani, a lábfejei között távolság egyre kisebb lesz és már nem kifelé fordulnak, hanem egyenesen előre állnak.
Ha a baba már egy jó ideje jár, akkor képes más dolgokat is csinálni járás közben. Két-három hónapnyi tapasztalat után már egyik kezében játékot tartva tud menni, sőt feje fölé nyúl és felfelé néz, de meg is fordul és leguggol.
Nem árt tudni:
Legjobb az, ha a baba mezítláb tanul járni. Amikor a kisgyermek járni tanul, csupasz lábujjaival szorítja a padlót és ez erősíti a lábboltozatot. A cipő csak a hideg és az éles, szúrós felületek elleni védelemhez szükséges.

Háziállatok és a kisgyermekek
AZ IGAZSÁG A KUTYÁKRÓL ÉS A MACSKÁKRÓL
Még ha nagy hatással van is ránk háziállatunk barátságos és szelíd viszonya a kisbabához, ne felejtsük el, hogy ez még megváltozhat. Egy mozgékony kíváncsi kisgyermek, aki irányítani akarja a világot maga körül, igen csak próbára teheti egy háziállat türelmét. Mindig tartsuk szemmel a babát és az állatot, ha együtt vannak. Ha esetleg valaki most tervezi egy háziállat beszerzését, akkor tegye meg magának azt a szívességet, hogy ezt majd csak a gyermek három éves kora után teszi meg.

Alvás-tanulás problémás kisgyermekeknél
ÉJSZAKAI SÍRÁS
A szülők számára a megszakított éjszakák visszatérése az egyik legnehezebb dolog, amivel szembe kell nézniük. Különféle okok miatt a kisbabák első néhány évük során átesnek olyan időszakokon, amikor hirtelen újra felébrednek az éjszakák során, nem akarnak a szokásos időben ágyba bújni vagy esetleg kora hajnalban felkelnek. A váratlanul megszakított éjszakákat gyakran nehéz megmagyarázni.


Milyen ennivalót vigyünk magunkkal?
ÉTKEZÉSEK UTAZÁS KÖZBEN
Ha utaznunk kell, mindig vigyünk magunkkal két adag ennivalót a kisgyermek részére, így nem leszünk gondban váratlan késések esetén, vagy ha gyermek nem hajlandó megkóstolni a légitársaságok és éttermek által kínált gyermekételeket. Ebben a korban a babák napokig vagy hetekig egyféle ételt esznek, ez egy teljesen normális dolog. Ne számítsunk arra, hogy egy légitársaság tudja, mire van szükségük a kisbabáknak. Egy kisgyermek számára egészséges könnyü étel például a sótlan keksz, a zsömle, mazsola, sajtdarabkák, dinnyedarabkák és egy zacskó zabpehely.



Myspace Page Dividers
Myspace Comments

Nincsenek megjegyzések: