2008. november 14., péntek

Védőoltásokról-Férfi szemmel (by Zsákos Ember,Velvet-Poronty)


"...ezt a védőoltás dolgot úgy képzeld el, hogy vannak a testedben kidobóemberek, akik pofáról felismerik a rosszfiúkat. Egy új rosszfiút persze nem fognak még ismerni, úgyhogy az tud egy kicsit tombolni, mielőtt a kidobók rájönnek, hogy az egy rosszarc. Legközelebb már felismerik, és azonnal kipenderítik.
A védőoltás az nem más, mint hogy a rosszfiúk arcát előre bemutatják a kidobóknak, így ha jön, akkor azonnal felismerik. Kb. ugyanúgy fognak rá emlékezni, mint ha tényleg tombolt volna már a klubban.
Ha ezután jön a rosszfiú, akkor tud-e majd tombolni vagy nem? Ez nem annyira a rosszfiútól (pl. bárányhimlőt okozó vírus) függ, hanem az immunrendszer általános állapotától. Ha a kidobók valamiért gyengébbek, vagy el vannak foglalva, vagy amikor körbemutatták a rosszfiúk arcát, akkor éppen sok mással is foglalkoztak + ezer ok, amit nem tudok mert nem értek hozza annyira, szóval ezekben az esetekben előfordulhat, hogy igen a rossz fiúk tudnak tombolni egy kicsit (esetleg nagyon) mire ki lesznek penderítve. Akkor is tudnak tombolni, ha bazinagy bandába támadnak, és a kidobók nem tudnak gyorsan elbánni minddel.
De ez minden kórokozóval így van, nem csak a bárányhimlővel. Így a védőoltás nem garancia, és az sem, hogy ha már valaki tényleg volt bárányhimlős.
Ja igen, és van olyan rosszfiú, akinek jó a plasztikai sebésze (ilyen az influenza vírus) emiatt újra és újra bejut a klubba. Ezért kell az influenzát mindig újraoltani."

Na,mit szóltok hozzá?Nekem nagyon tetszett és egyetértek az Íróval maximálisan!



glitter-graphics.com

12 megjegyzés:

Renáta baba írta...

Nekem is tetszik!!!!

Pont.én írta...

No ezért találom én fölöslegesnek az influenza elleni oltást! De azért mondjuk a pneumo és a varicella az elgondolkodtat..... de még nem döntöttem.

SKata írta...

Jaja!Pneumo,meningitisz és bárányhimlő a "nyerők" nálunk,többi nem!!!!!!?Mármint az ellenük szóló védőoltások:).

REgi írta...

Nekem nem nagyon van jó véleményem az oltásokról...
Úgy gondolom az utánaolvasásaim alapján (mert mélyebben nem értek hozzá), hogy nem tetszik, hogy álságos "bacikkal" megfertőzik, az amúgy is fejletlenke babák gyengécske immunrendszerét! Nekem ez nem tetszik! Esélyt sem adunk annak, hogy kicsit önállóan erősödjön! Aztán csodálkozunk, hogy milyen gyenge a gyerek természetes védekezőképessége! Hát milyen lenne, mikor élete első napjaitól kezdve bombázzák mindenféle löttyökkel???

Persze más a helyzet a veszélyeztetett és indokolt esetekben! De nem hiszem, hogy rutinszerűen szükség lenne rá mindenkinek!
Ez olyan nekem, mintha csak azért szednék egészségesen is különféle gyógyszereket, nehogy beteg legyek...

Tudom tudománytalan voltam, de én így érzem...

Nem is adatunk a kötelezőkön kívül semmit! És néha ugyan betegeskedünk, de köszönjük szépen jól megvagyunk! ;)

Mirjam írta...

Nagyon jó írás! :)
Mi a kicsinek a bárányhimlő ellenit és a kullancs terjesztette encefalitisz ellenit adattuk be a kötelezőkön kívül. A drbácsink sem túl szuripárti, de a kullacsszurihoz ragaszkodtunk, miután 4 éve az udvarunkban homokoztak a nagyok és a fiam hasából 7 kullancsot kellett ezután kiszednem.
Jó lenne tényleg mindentől megvédeni a gyerkőcöket, de ennek a kulcsa...ahogy már előttem is írták, az immunrendszer erőssége.
Influenza szurit pl.még sosem adattunk be senkinek sem 5-ünk közül, és nem is tervezzük. Nemigen szoktunk beleesni amúgy sem.

Anikó írta...

Szerintem a védőoltás nagyon fontos!
És az a szerencséjük azoknak az anyukáknak akik nem adatják be a kötelező oltásokat a gyereküknek, hogy a többiek viszont nem így gondolkodnak. szerintem...

SKata írta...

Regi,tudom,tudom,ezeket már átbeszéltük több soron:).Te is ismered az én véleményemet ezzel kapcsolatban.Azért beadatjuk amiket írtam,meg lehet,hogy a kullancs ellenit is,de pl. Rota ellenit nem( bár rettegek tőle),mert aki még nem hallotta volna tőlem a sztorit,mikor először voltunk kórházban a Nórikával,többen is feküdtek benn rotával,kik előtte megkapták a védőoltást:(.És nem enyhébb változatát,hiszen be kellett feküdniük...

SKata írta...

Mirjam,üdvözöllek nálunk,gyere máskor is:).
Influenza ellenit mi sem gondolnánk,amúgy is betegeskedünk mostanság és azt hallottam,van akit rendesen lever a lábáról:(.

SKata írta...

Anikó,de jó,hogy megint itt vagy:)))!Remélem,jól vagytok,minden rendben:).
Én nagyon tartok a mellékhatásoktól,de valahogy mégis igazoltnak látom a védőoltások létjogosultságát,ha a sok járványra gondolok (pl. gyermekbénulás),amik eltűntek...
Épp ma mondták a gyakorlaton a gondozónők,hogy érdemes elgondolkodni a bárányhimlő ellenit,mert igaz,hogy elkaphatják újra a gyerekek,de sokkal gyengébb formában,nulla szövődménnyel.
Mert a mostani bárányhimlő nagyon agresszív:(!!!!

Anikó írta...

Szia Kata!
Én beadattam magamnak életemben először az influenza ellenit, majd kiderül lesz e hatása.
Marcikának is mindent beadattunk ami kötelező volt, csak mindenből a fizetőset, hogy ne legyen mellékhatása, meg gondoltuk akkor annak kisebb az esélye a szövődményekre is. Egyébként azt néha tényleg nehéz eldönteni hogy mi a marketingfogás és mi az ami tényleg fontos.

Névtelen írta...

Ez bagyon jó... Én nem vagyok szuri hivő de a pneomococcust be adatóm Zsófinak. Ja meg a meningatet megkapta már. De mindkettöt ajánlotta a dokinéni aki oltás ellenes.

REgi írta...

Nem akarok senkit győzködni, de ezt érdemes elolvasni:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/vedooltas-vakcina-csecsemo.htm